Assisitente
Met de assistente maakt u afspraken voor het spreekuur,vraagt u visites en herhaalrecepten aan.
U kunt bij haar terecht voor medische adviezen,verwijsbrieven,machtigingen,informatiefolders,inlichtingen over praktijkvoering e.d.
Daarnaast verricht zij medische taken zoals :
- Het meten van de bloeddruk
- Het geven van injecties
- Eerste hulp & nazorg bij verwondingen
- Aanstippen van wratten (dinsdag en woensdag)
- Oren uitspuiten
- ECG (hartfilmpje)
- Hechtingen verwijderen
- Urine onderzoek / zwangerschapstest
- Laboratorium onderzoek ( waaronder crp, hb & suiker nuchter )
- Diabetes Controle
- Uitstrijkjes (in het kader van het bevolkingsonderzoek)
- Doppler onderzoek ( vaatonderzoek )
- Longfunctieonderzoek
- Geheugentest
- SOA onderzoek
Voor deze zaken dient u een afspraak te maken met de assistente. U kunt hiervoor bellen tussen 08.00-12.00 uur of de afspraak inplannen via Mijngezondheid.net.
Praktijkverpleegkunidge/ praktijkondersteuners:
Praktijkverpleegkundige astma en COPD:
Voeren longfunctietest uit en helpen patiënten bij het stoppen met roken.
Praktijkverpleegkundige Diabetes/ CVRM:
Patiënten met suikerziekte (diabetes) worden elke drie maanden door de praktijkverpleegkundige gecontroleerd en één keer per jaar door de huisarts zelf.
CVRM staat voor Cardio Vasculair Risico Management: CVR is de kans op het krijgen van hart en vaatziekten. Het spreekuur is dan ook bedoeld voor mensen met een verhoogde bloeddruk, een te hoog cholesterolgehalte in het bloed, of met een gestoorde glucose-tolerantie (oftewel: pré-diabetes).
Ook mensen die een hart- of vaatziekte hebben doorgemaakt worden op dit spreekuur gecontroleerd.
Er is aandacht voor medicatie, adviezen en leefregels. Uitgangspunt hierbij is de standaard “Cardio Vasculair Risicomanagement” van het Nederlandse Huisartsen Genootschap.
Praktijkondersteuners POG- GGZ:
Patiënten die ondersteuning nodig hebben bij psychische problemen kunnen terecht bij onze praktijkondersteuners. Zij kunnen u middels een aantal gesprekken helpen om moeilijkheden die u in het dagelijks leven ervaart, beter op een rijtje te zetten. Indien nodig kan hij/zij u doorverwijzen naar een andere hulpverlener in de geestelijke gezondheidszorg, bijvoorbeeld naar hulpverleners van Mediant, bureau Jeugdzorg, eerstelijns psychologen of verslavingszorg.
Mogelijke klachten
Bij een vermoeden van psychische problematiek kan de huisarts, in overleg met u, een beroep doen op de praktijkondersteuner. Klachten die een praktijkondersteuner van de huisarts kan overnemen:
- Angst, paniek en een gespannen gevoel
- Relatieproblemen
- Slapeloosheid en andere slaapstoornissen
- Vormen van autisme bij kinderen
- Overmatig gebruik tabak, alcohol en drugs
- Rouw door verlies van kind of partner
- Depressie/down
Praktijkverpleegkundige ouderenzorg:
ZOUD – Zorg voor OUderen in Delden
Ouderen wonen steeds langer zelfstandig. Ook kwetsbare ouderen. Goede samenwerking en afstemming tussen zorgverleners, maar ook samen met de oudere en mantelzorgers is essentieel om mogelijke problemen op tijd te signaleren en de juiste hulp te bieden.
Het op tijd signaleren van problemen is voor een groot deel de taak van de huisarts.
Voor deze specifieke taak hebben de huisartsen in Delden een praktijkverpleegkundige ouderenzorg in dienst. Hij bezoekt de ouderen, eventueel in aanwezigheid van een partner of andere mantelzorger, en brengt de problemen in kaart die de oudere en/of mantelzorger ervaart.
Zelfstandig leven
De eerste prioriteit van de huisarts en de verpleegkundige is om het zelfstandig leven van de oudere in stand te houden of te verbeteren in de huidige woonsituatie. Kwaliteit van leven is hierbij erg belangrijk; hoe tevreden is de oudere over zijn/haar dagelijks leven? Is er ‘leefplezier’?
Afgestemd op de behoeften en wensen van de oudere wordt er een plan gemaakt om kwaliteit van leven te behouden of te verbeteren.
Zorgorganisaties in Delden
Wanneer daar behoefte aan is kan de hulp ingezet worden van verschillende zorgverleners en/of instanties;
-Thuiszorg
-Ondersteunende disciplines
- fysiotherapie
- ergotherapeut
- diëtiste
- logopedie
-Salut
Een professionele organisatie die zich inzet voor alle inwoners van Hof van Twente met als doel hun welzijn te verbeteren. Hierbij zetten zij ook de hulp in van andere organisaties die actief zijn in Hof van Twente.
-Gemeente Hof van Twente
Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) voor o.a. huishoudelijke hulp, aanpassingen in en rond de woning, vervoersvoorzieningen, dagbesteding, thuisbegeleiding.
Heeft u behoefte aan informatie of advies voor u zelf of uw partner, dan kunt u dit via de assistente van uw huisarts bekend maken.
Gaat het om een familielid of bent u op een ander manier betrokken bij een kwetsbare oudere, bespreek uw bezorgdheid dan eerst met de oudere zelf. Is dit geen mogelijkheid, deel dan uw zorgen met de huisarts of praktijkverpleegkundige. Zij kunnen dan afstemmen hoe en wanneer de patiënt benaderd wordt.